Мирчев: Ако получим първия мандат с ПП, ГЕРБ трудно ще обясни защо няма да ни подкрепи

Мирчев: Ако получим първия мандат с ПП, ГЕРБ трудно ще обясни защо няма да ни подкрепи

Мирчев: Ако получим първия мандат с ПП, ГЕРБ трудно ще обясни защо няма да ни подкрепи

С "Продължаваме Промяната" преследваме голяма цел - да сме първа политическа сила и да получим първия мандат. След това ГЕРБ трудно ще обясни защо не биха ни подкрепили. Не измерваме целта си в гласове, а в петте приоритета и с ясното съзнание, че няма да имаме 121 депутата. Това заяви в ефира на Нова телевизия Ивайло Мирчев от "Демократична България". 

По думите му коалицията им няма да се напълни с "кухи брандове". "НДСВ има по-друга роля на тези избори - да отнеме гласове от политическите сили. В момента, в който бъде вкаран отровен двойник или партия, която може да откъсне половин или един процент, това може да се окаже липсващата нишка в НС. С такава цел възкръсват зомбита", смята той. 

Според него ако коалицията на ДБ и ПП не получи достатъчно подкрепа, а ГЕРБ, БСП и ДПС го постигнат, значи това иска обществото. "Нашата работа е да не допуснем точно този сценарий. Нямаме илюзии, че ще има стабилно 4-годишно правителство, но трябва да направим този преход. Няма нищо по-хубаво от това да си в опозиция, но нашата цел е да сме първа политическа сила. Сигурно е, че ще имаме обща парламентарна група с ПП. Коалиционното ни споразумение запазва идеологическите различия. Обединяваме се не, за да станем по-леви или ПП по-десни, а около петте приоритета", заяви депутатът. И допълни, че ако някой е правил далавери с оръжия, трябва да влезе в съда. 

"ГЕРБ не иска да бъде приет механизма за разследване на главния прокурор. Те приложиха процедурна хватка. 11 наши депутати бяха в зала, останалите бягахме, за да стигнем до кворум, но ГЕРБ и ДПС не се регистрираха умишлено", посочва Мирчев. 

По въпроса с поскъпването на "Гражданска отговорност" той обясни, че групите извън ДБ и ПП не са присъствали в Икономическа полиция, а целта е да се обслужват интересите на конкретна застрахователна група. "Лобито на определена група е изключително силно, 5 партии работят против интереса на България. На 13 февруари има среща на Еврогрупата, на която ще присъства министърът на финансите на България. Тя трябва да седне и да обясни напредъка ни по ИЕРЕМ 2. Има точка, която не можем да променим, според нея излизаме от Маастрихтските критерии - инфлацията. Ако само тя е проблем, може да преговаряме с ЕК да влезем в еврозоната, щом всички други критерии са покрити. Един от тях е да променим Кодекса за застраховане. В момента плащаме презастраховане, така че по-скоро ще спадне", прогнозира той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ