Нинова: Цените на хляба падат трайно заради премахването на ДДС

Нинова: Цените на хляба падат трайно заради премахването на ДДС

Нинова: Цените на хляба падат трайно заради премахването на ДДС

Министърът на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова нареди на Комисията за защита на потребителите да извърши проверки на цената на хляба в цялата страна. От 2 юли до 5 юли са направени над 100 проверки в над 30 града в различни по големина магазини, съобщиха от министерството. 

От протоколите на КЗП става ясно, че част от търговските вериги са намалили цените с 20 на сто на всички видове хляб във всички градове, в които имат магазини. Това не се дължи на промоция, тъй като такава се прави само на определена стока за по няколко дни, посочват от министерството. Сегашното намаление е за целия асортимент и то трайно. 

Резултатите от проверките показват, че в някои по-малки хранителни магазини цените са близки или дори по-ниски от тези във веригите. Например в хранителен магазин във Враца бял хляб от 700 грама се продава за 1,40 лв., типов хляб от 700 грама за 1,30 лв. В Монтана в малък магазин бял хляб 700 грама струва 1,60 лв., а хляб "Добруджа" - 1,50 лв. 

"Очевидно премахването на ДДС на хляба започва да дава резултат. Всички опити тази мярка да бъде оспорвана или злонамерено тълкувана като промоция се провалиха. Няма как стотици магазини в цялата страна да обявят едновременно промоция на всички видове хляб с едно и също намаление. За нас инфлацията, цените, доходите и компенсаторните мерки с грижа за хората си остават задача номер едно", заяви вицепремиерът Нинова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ