Нинова обвини Радев: Предадохте левите хора в България!

Нинова обвини Радев: Предадохте левите хора в България!

Нинова обвини Радев: Предадохте левите хора в България!

Законът за предоставяне на военна помощ за Украйна, който днес беше обнародван в "Държавен вестник", успя да нажежи обстановката в Народното събрание в последния работен ден на депутатите преди коледната им ваканция. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от президента Румен Радев да обясни решението си да издаде указ за оръжието и се зарече още днес да сезира омбудсмана и Конституционния съд.

"Обръщаме се към президента Радев - дължите обяснение на обществото по вашите думи. Защо поехте риска да въвлечете България във война? Господин президент, предадохте левите хора, предадохте социалистите, които са за мир и които в две кампании ви издигат и полагат всички усилия да бъдете избрани - вие за президент и Илияна Йотова за вицепрезидент. Ние докрай ще се борим против предоставянето на оръжие на Украйна, защото смятаме, че това въвлича България във войната", каза Корнелия Нинова. 

Заради предоставянето на оръжия на Украйна, от БСП смятат да сезират Конституционния съд. "На 21 декември отправихме писмо-покана до "Възраждане" да се присъединят, защото нашите подписи не стигат. Ако това не се случи, още днес ще сезираме омбудсмана, която също има право да иска от Конституционния съд произнасяне за противоконституционност на този закон. Ще използваме всички възможни случаи и начини по закон - всичко по силите си ще направим, за да спрем този договор, който по същество представлява взимане на страна във войната и въвличане на България в нея", добави лидерът на БСП.

От своя страна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова депутатите от "БСП за България" да се подпишат в искането им за сезиране на Конституционния съд за отмяна на решението на парламента, въпреки че то вече е обнародвано от президента в Държавен вестник. Според Костадинов, решението на парламента е в нарушение на Конституцията. В момента под искането им до КС има положени 27 подписа, липсват още 21, за да може да се сезира Конституционния съд. "БСП има тези подписи", поясни Костадинов. По думите му, страната ни е дала близо 700 милиона лева на Украйна под формата на оръжие и помощи за бежанци.

Реакция по темата дойде и от министерството на отбраната. "България все още не е изпратила военна и военно-техническа подкрепа на Украйна", обясни зам.-министърът на отбраната Катерина Граматикова по повод спекулации в медиите, че страната ни е изпратила оръжия, преди да е обнародван Законът за ратифициране на Споразумението между Министерствата на отбраната на България и Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. 

"По повод появилите се притеснения в общественото пространство, че Народното събрание ще бъде изолирано от предоставянето на допълнителна последваща помощ за Украйна в Министерството на отбраната е подготвена промяна на договора", съобщи Граматикова. Тя обясни, че с текста на споразумението е била преодоляна правна празнина в българското законодателство и се е създала правна предпоставка държавата да може да предоставя на друга държава движими вещи държавна собственост. С промяната, предложена от военното министерство, всички последващи действия за предоставяне на военна и военно-техническа помощ за Украйна ще минават през Народното събрание, обясни още зам.-министърът.

Граматикова добави, че министерството на отбраната ще предложи България да предостави генератори на Украйна, като поясни, че подобни искания са били отправени по дипломатически канали. "Направен е разчет и са установени определени количества, които могат да бъдат предоставени", каза още зам.-министърът на отбраната. 

Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно, коментира пред журналисти президентът Румен Радев. "Всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва стриктно да се придържа към закона, така както правя и аз. Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор, т.е. ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно. Докато Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, Министерството на отбраната свърши нейната работа. То ревизира наложения му от парламента договор с Украйна", коментира държавният глава.  

"Неведнъж призовах народните представители за разум и отговорна позиция по темата. За съжаление войнолюбците в НС взеха решение за военна помощ за Украйна и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ.", подчерта Радев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември