Парламентът реши: Даваме военна помощ на Украйна

Парламентът реши: Даваме военна помощ на Украйна

Парламентът реши: Даваме военна помощ на Украйна

След дълги колебания Народното събрание все пак реши страната ни да предостави военна и военно-техническа подкрепа за Украйна. В срок до един месец правителството трябва да внесе в парламента проект на решение, в който ясно да се посочва какво оръжие можем да предоставим на Украйна, съобразно българските възможности, гарантирайки сигурността и защитата на населението.

Решението беше подкрепено от 175 депутати, 49 бяха "против", а един "се въздържа". То беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". "Против" него бяха от "БСП за България" и "Възраждане", предава БТА.  

Парламентът възложи на кабинета до 10 ноември т.г. да предприеме всички необходими действия за деклариране готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна.

До един месец пък правителството щу трябва да проведе преговори с правителствата на съюзниците в НАТО за придобиване, предоставяне или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускорено освобождаване от остарялото съветско въоръжение и техника.   

Народното събрание реши още правителството да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушения на Европейската конвенция за правата на човека и да встъпи в делото на Украйна срещу Руската федерация пред Международния съд на ООН. Депутатите гласуваха също страната ни да подкрепи усилията на международната общност за разследване на военните престъпления, извършени от руската армия на територията на Украйна.

НС потвърждава категоричната си подкрепа за териториалната цялост на Украйна и отхвърля незаконното анексиране на украински територии чрез т.нар референдуми, като подчертава значението на решенията на ООН в тази връзка.

В преамбюла се подчертава и необходимостта от укрепване сигурността на страната ни във всички области чрез модернизиране и укрепване способностите на въоръжените ни сили, чрез подпомагане растежа и иновациите на отбранителната индустрия и увеличаване на научния потенциал в сферата на отбраната и сигурността.

"Министерството на отбраната, в съответствие на решението на парламента, ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно", заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в кулоарите на парламента. Той присъства на дебата, но напусна пленарната зала преди самото гласуване. 

На въпрос какво въоръжение може страната ни да предостави на Украйна, министър Стоянов каза, че в конкретика може да се влезе след като бъде направен съответният анализ. "Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма как да бъдат дадени в този момент. За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи. Като говорим за старо руско въоръжение, необходимо е да се отчита останалите страни каква техника получават в замяна. Тя не е по-нова, но все пак е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО", коментира военният министър. Ние имаме излишна техника, която е обявена за продан, каза още Стоянов и даде пример с вертолет Ми-24, като уточни обаче, че такъв не е бил поискан от украинската страна. 

"Ние осъдихме тази война. Ние помагаме на жертвите от агресията и смятаме, че българският национален интерес е да не предоставяме оръжия, защото това ще ни направи страна в конфликта. Искаме този български национален интерес да впишем в европейския и световния ред", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Естествено, всички ние сме политици, естествено, всички ние хвърляме по едно око на възможността да се задават избори и се занимаваме с предизборна реторика, но все пак, когато става дума за толкова сериозни неща, е добре да не използваме политиките на страха", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ще подкрепи проекта за решение, защото геополитическата ориентация на страната не бива да се поставя под съмнение.

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС пък призова колегите си да направят евроатлантически консенсус, който да "направи на пух и прах тезата, че българското общество е против военна помощ за Украйна".

"Против" решението да изпращаме оръжие на Киев се обявиха от "Възраждане". "Сега в момента България уж се управлява от българи, а ние говорим за предоставяне на малкото ни останало въоръжение и буквално вкарването на България във войната, защото няма какво да се лъжем, това ще е следващата крачка и нека да го кажем ясно от тази трибуна", каза председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

От "Български възход" поискаха редакционна поправка в проекта на решение. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги