Петков: Енергийното министерство ще предложи договор за доставка на 7 кораба с втечнен газ

Петков: Енергийното министерство ще предложи договор за доставка на 7 кораба с втечнен газ

Петков: Енергийното министерство ще предложи договор за доставка на 7 кораба с втечнен газ

Енергийното министерство ще предложи договор за доставка на 7 кораба с втечнен газ, които ще подобрят енергийната сигурност на България. Условието за получаване на тези количества е следващият месец служебното правителство и служебното министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков преди началото на заседанието на кабинета. Според него договорът, който днес ще бъде предложен, е важна стъпка на екипа му, съвместно с Европейската комисия, за осигуряване на природен газ за следващите шест месеца. 

Петков изтъкна, че това може да е последното заседание на Министерския съвет и затова благодари на всички министри за работата им. "Мисля, че имаме много добри резултати, с които да се похвалим. Въпреки че ни остават няколко дни до поседни момент ще решаваме големите задачи и предизвикателства пред българската икономика и общество", каза Петков.

Седемте танкера с природен газ ще получим от една от най-големите фирми в САЩ, но засега кабинетът пази името й в тайна. Причината е, че договорът трябва да бъде подписан днес, но окончателно да се потвърди до 19 август. Така се дава възможност на служебното правителство да намери по-добра оферта или ако има проблеми с инфраструктурата, да не потвърди и да няма загуби, информира по-късно "24 часа". 

"Вече е договорено първият танкер да пристигне в Гърция. Седемте танкера ще пристигат един по един през зимните месеци от октомври 2022 г. до април догодина. Цената е около 30 долара по-ниска от тази на европейските пазари. Тя обаче е само за газа, към нея трябва да се добави и цената за преработка и транспорт, но отново ще остане около 20 долара по-евтина", стана ясно от изказване на енергийния министър в оставка Александър Николов.

Относно информацията на "Булгаргаз", че няма свободни слотове, по които да се пренесе газът, Александър Николов каза: Няма слотове, които да не са закупени, но те се търгуват.

Едновременно с това дейността си ще започне работна група между Агенция "Митници" и НАП за ограничаване износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември. "Изпълняването на условията по дерогацията на ЕС ще даде възмжоност за по-голямо предлагане на горива на българския пазар и това ще потисне цената на горивата", каза премиерът на днешното правителствено заседание.

"Това означава, че дерогацията от ЕС, която България има и петролът, който влиза и е руски, когато се преработва в "Лукойл", ще може да се използва само за българския пазар. Това увеличава доставките и количествата за пазара и би трябвало да намали цената", обясни по-късно пред журналисти Кирил Петков. 

Правителството ще приеме и новата програма за компенсация на бизнеса заради цената на тока на бизнеса, считано от 1 юли до 30 септември, обясни още Кирил Петков. За крайните потребители ще бъде осигурен таван от 250 лв. "По този начин правителството осигурява предвидимост на бизнеса през следващите месеци в условията на енергийни предизвикателства. Реално ще помогнем на 633 000 небитови крайни клиенти", похвали се Петков.

Кабинетът отпуска и 150 млн. лева за мярката за намаляване на цената на горивата с 25 стотинки при зареждане на бензиностанции. 

Правителството отпуска и 50 млн. за ремонти на 175 детски градини и училища в цялата страна. Средствата ще бъдат използвани приоритетно за поправка на покриви и енергоспестяващи мерки.

Ще бъде изслушан доклад на министъра на околната среда и ще стане ясно какви санкции ще бъдат наложени на ТЕЦ "Брикел" за замърсяването на въздуха в Гълъбово. 

Министърът на правосъдието ще представи готов законопроект за защита на лицата, които подават сигнали за корупция и други нарушения. "Този законопроект е важна стъпка по пътя в нашата борба срещу корупцията", заяви Кирил Петков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ