ПП и БСП постигнаха съгласие по приоритетите на правителството

ПП и БСП постигнаха съгласие по приоритетите на правителството

ПП и БСП постигнаха съгласие по приоритетите на правителството

Успешно завършиха първите консултации за нов кабинет между ПП и БСП. Досегашните партньори във властта се договориха да работят за ново правителство. Двете партии ще изготвят в кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни конкретни срокове и ангажименти за това какво ще се случва отсега до края на годината като реформи. 

"Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството. Постигнахме също съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни срокове и ангажименти какво ще се случи от сега до края на годината като реформи и дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, както първият кабинет", заяви след края на разговорите с БСП предложеният за премиер на "Продължаваме промяната" Асен Василев. 

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова добави, че на срещата са коментирали всичко, което е направено до момента. „На тази среща отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е никак малко. Дадохме си сметка и за слабостите ни, които проявихме, а една от тях беше, че не подготвихме от началото още ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост. Разбрахме се екипи от по трима души от всяка партия да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за 6 месеца", посочи тя.

Нинова уточни, че ПП са се съгласили в тази програма да залегнат теми като здравеопазване, образование, социална политика и възстановяване на икономиката, както и БСП приемат техните приоритети - борба с корупцията, КПКОНПИ, промени в съдебната система.

Отчели са като слабост и грешки в комуникацията и предлагат нов начин на взимане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат.

"Министерствата, ресорите ще оставим за втори етап на нашите разговори. Предстои ни интензивна работа в следващите дни, но сме уверени, че общото, което ни събира, доброто, което дотук свършихме за България може да продължи с една конкретна, ясна и амбициозна програма - както по средствата по Плана за възстановяване и съпътстващите ги 22 закона, по подготовка за Бюджет 2023 и по дългосрочни намерения за сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел на управление на държавата", посочи Нинова. 

От ПП поясниха, че утре ще бъде проведена среща с представителите на ИТН, които напуснаха партията. Асен Василев каза също, че още не е изпратил поканите до независимите депутати за преговори. Не изключи ПП да изпрати покани и към други народни представители, извън независимите депутати, отцепили се от ИТН. Но вратата на ПП е окончателно затворена за Слави Трифонов и Тошко Йорданов, каза Василев. 

На срещата е обсъден е и въпросът с руските дипломати.

"Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до скъсване на отношенията между България и Руската Федерация, както и да се нормализира диалогът между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес", каза Нинова.

Василев допълни: "Дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати и нашите да работят за българския интерес, а руските за руския. Нормализиране на отношенията минава през нормализиране на диалога и от двете страни. Не мисля, че в дипломатическата история има преосмисляне на нота". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ