Радев: Ако вторият мандат бъде върнат, ще поканя всички партии на консултации

Радев: Ако вторият мандат бъде върнат, ще поканя всички партии на консултации

Радев: Ако вторият мандат бъде върнат, ще поканя всички партии на консултации

Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на дни.

„Очевидно политическата криза в страната се изостря. Всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и държавата. Трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата по съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и парламента, което оставя нерешени важни въпроси”, обясни той.

Държавният глава каза, че при провал със съставянето на кабинет по-конституция трябва да обяви избори в рамките на два месеца, което означава вот през септември.

„Това също крие рискове. От друга страна, прекаленото удължаване на процедурата за съставяне на правителство води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени. Освен това, самите партии чертаят все по-дебели червени линии, което прави съставянето на правителството след потенциални предсрочни избори все по-трудно. Ако вторият мандат бъде върнат, ще поканя всички парламентарни представени партии на консултации, за да чуя каква формула за изход от кризата предлагат, какви са нагласите им за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програми“, каза  Радев, като добави, че според тези критерии ще вземе решение на кого да връчи третия мандат.

Ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, считам за целесъобразно изборите да се проведат в началото на октомври, посочи той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ