Процедурата за избор на шеф на КЕВР ще е поне 2-3 седмици

Процедурата за избор на шеф на КЕВР ще е поне 2-3 седмици

Процедурата за избор на шеф на КЕВР ще е поне 2-3 седмици

Имаме готовност и веднага щом бъде обнародвано решението на Конституционния съд, в Комисията по енергетика ще се приемат правилата за избор на нов председател на КЕВР, след това ще бъдат разгледани в пленарната зала на Народното събрание и веднага след приемането им в зала - започва да тече срокът, в който трябва да бъдат подадени кандидатури за председател. Това ще продължи 2-3- седмици. Дали ще има парламент през това време зависи от преговорите за правителство сега. Това заяви пред БНР  председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от ПП Радослав Рибарски. 

Той подчерта, че все още не са обсъдени кандидатите за поста и допусна Станислав Тодоров да не бъде кандидатурата на ПП. "Той изпълняваше функцията си като председател на базата на всички нормативни актове, които определят неговите функции, така че аз нямам претенции, но не искам да давам коментар на независим регулаторен орган", каза Рибарски.

При липса на председател не може да работи КЕВР, потвърди председателят на енергийната комисия в парламента. "Регулаторният орган съществува и проверката на "Топлофикация-София" може да бъде проведена. Тя трябва да се извърши. Дали тази проверка ще бъде възпрепятствана заради това решение, мисля че не е в обществен интерес".

"Топлофикация" трябва да започне да се издължава, за да може "Булгаргаз" да влезе с по-добри цени на пазара", заяви Рибарски и уточни, че изцяло в правомощията на "Булгаргаз" е да реши дали да спре снабдяването с газ на Столичната топлофикация.

Според него наложеният от парламента мораториум на цените на парното не е причината за проблемите на "Топлофикация-София". "Не вярвам това да е причината, той беше върху решение, което засяга всички топлофикации, а те успяват да покрият задълженията си за природен газ, освен столичното топлофикационно дружество".  

"Цената на тока за бизнеса е изключително висока, тя е пазарна и се определя от търсенето на електроенергия, а в региона има дефицит и България изнася част от енергията. В страната ни дефицит на електроенергия няма, няма и да има, защото имаме мощности, които покриват вътрешното потребление и износа. Тази висока цена води до големи постъпления в държавните енергийни дружества. Цената на тока за бизнеса е фиксирана на 250 лева и всичко над това ще се компенсира, благодарение на тези високи постъпления в държавната енергетика", коментира Радослав Рибарски. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ