Румен Радев: Най-важното днес е да се гласува масово

Румен Радев: Най-важното днес е да се гласува масово

Румен Радев: Най-важното днес е да се гласува масово

Гласувах за развитието на София като модерна, европейска столица, каквато всички българи искаме и имаме правото да видим. Това заяви президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас в столичната Професионална гимназия по транспорт "Макгахан".

Държавният глава се е запознал с доклада на ДАНС, който е изпратен до Централната избирателна комисия. "Най-важното днес е да се гласува масово, да се осигури спокойствие в изборния ден и да има увереност, че всеки българин ще получи коректно зачитане на своя глас“, коментира президентът. По думите му дали има нещо притеснително в доклада на ДАНС ще установят компетентните органи.

"Ние имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес. Затова аз очаквам компетентните органи в най-скоро време да извършат своето разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите зад този акт."

На въпрос дали ще публикува доклада на ДАНС президентът напомни, че службата е на пряко подчинение на Министерския съвет и лично на премиера: "Не очаквайте от мен аз да нарушавам някаква йерархия", добави той. 

Според Радев, този случай повдига въпроси относно кадровата политика на управляващите: "И заместник-министърът на електронното управление, и заместник-председателят на ДАНС, които са пряко замесени в този меко казано скандал, са назначение на управляващите", отбеляза държавният глава.

Относно отмяната на машинния вот Радев каза: "Уважавам решението на ЦИК като независим орган, но дали е правилно и законосъобразно, ще реши съдът".

По думите на държавния глава всеки парламент се ангажира с промяна на Изборния кодекс. Радев припомни, че той наложи вето на последната промяна в Изборния кодекс, която обезсмисли машинното гласуване, защото превърна машините в печатащо устройство. Тогава се намери стабилно мнозинство, което да отхвърли моето вето, каза той. Според него възстановяването на доверието в изборите изисква комплексни усилия на редица институции.

"Всяка институция трябва да изпълнява отговорно и пълноценно своите правомощия, а не да прехвърля на други да ѝ свършат работата и да носят нейната отговорност. Това е залогът за развитието ни като нормална европейска държава", каза още държавният глава.

"Пожелавам си първо днес поне правителството да осигури нормален и прозрачен вот в България след всичкия хаос и каша, която се забърка през последните дни. Днес българите трябва да са убедени, че отиват по своя воля и техния глас ще бъде отчетен нормално и реалистично. Очаквам и вероятно да спадне избирателната активност заради недоверието, което за пореден път се породи в институциите, но пък пожелавам на всички българи днес да отидат с още по-голямо желание и с още по-голяма отговорност и да гласуват", каза вицепрезидентът Илияна Йотова след като гласува в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ