Външно реагира с нота срещу антибългарската кампания в РСМ

Външно реагира с нота срещу антибългарската кампания в РСМ

Външно реагира с нота срещу антибългарската кампания в РСМ

Министерството на външните работи (МВнР) на България изпрати нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония /РСМ/ за многобройните антибългарски прояви и лозунги във връзка с няколкодневните протести в Скопие срещу т. нар. френско предложение за решаване на спора между Скопие и София и вдигане на ветото за старт на преговорите на РСМ за членство в ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на българското МВнР.

В нотата се изразява дълбока загриженост от случващото се, което е в отговор и на разпространявания антиевропейски наратив срещу утвърждаването на добросъседски отношения между двете държави.

"Особено притеснително е, че недоброжелателните прояви в публичното пространство ескалират в момент, когато София и Скопие активно търсят път към конструктивен диалог и намиране на трайни взаимноприемливи решения в интерес на европейската интеграция на Република Северна Македония и региона", гласи нотата. 

"Вярваме, че подобни прояви ще се превърнат в част от миналото, а нашите две държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и искрено приятелство", заявяват още от българското МВнР. Вече повече от седем дни опозицията в Северна Македония организира демонстрации срещу предложението на Френското председателсто, на което има често и антибългарски лозунги и прояви.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ