Вътрешният министър поиска публичност на актовете на прокуратурата и призна за умишлено бавене на дела

Вътрешният министър поиска публичност на актовете на прокуратурата и призна за умишлено бавене на дела

Вътрешният министър поиска публичност на актовете на прокуратурата и призна за умишлено бавене на дела

Актовете на прокуратурата при завършване на производства да се публикуват след заличаване на лични данни, за да бъдат обществено достъпни. Това поиска вътрешният министър Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента относно изнесената от главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов информация за извършени престъпления, включително за целенасочено и противоправно забавяне на наказателни производства. Това ще дисциплинира прокурорите, когато приключват наказателно производство, особено такива, които са с голям обществен интерес, обясни министърът.

Той поиска и промени в НПК, за да не се позволява толкова често следствието да изземва делата. Особено тези на ГДБОП и ГД "Национална полиция" (ГДНП), защото в момента, в който едно дело става опасно, то се изземва, обясни вътрешният министър. Демерджиев заяви още пред депутатите, че има много прекратени или забавени  производства по обществено значими казуси.

"Още когато встъпих в длъжност на 2 август миналата година, имаше множество такива производства, след няколко разговора с ръководството на прокуратурата, някои от тях се задвижиха. Има такива, които се бавят, и други, които са отменени, а заслужават внимание", обясни той. 

Той разказа, че още тогава е сезирал правосъдния министър да бъдат проверени 13 производства, за които в полицията смятали, че се бавят неоснователно. Той, от своя страна, сезирал Инспекторатът, който обаче не намерил проблеми. Става въпрос за случаи от 2018 до 2020 г., а делата още не са задвижени. Както и за още 23 производства на ГДБОП, пак от 2017 до 2020 г., посочи Демерджиев.

Към днешна дата значими производства има поне 8 в Главна дирекция „Национална полиция“, 15 в ГДБОП, по които преценката е, че не се работят и не се връщат при нас, за да се доработят. А в областните дирекции до момента са 75 случая, изнесе данни МВР шефът. В момента той събира информация за изработени досъдебни производства, които са прекратени. 

Има ли политически чадър за тези купища спрени и прекратени дела с обществено значение и имат ли връзка те със закритата специалиризарана прокуратура, попита Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Той разказа, че знае за дело по глава първа от НК за бунт и въстание, по което са били използвани СРС по отношение на хора, излезли да протестират срещу властта. "След това ги прибраха в каса на специализираната прокуратура", коментира Атанасов.

Демерджиев потвърди тези твърдения и обясни, че най-честите причини делата да бъдат поставени на трупчета, са две - политическо влияние върху съдебното производство, или влияние на лица от високия криминален контингент.

Демерджиев описа схемата, по която се действа при такива случаи: делото се изземва от органите на полицията, предава се на следовател, голяма част отиваха в спецпрокуратурата, там бяха спирани, сливани или забавяни. "Сега голяма част от тях се връщат и се надявам да продължат. Неприемливо е, когато голяма част от делото е изработено, прокуратурата да чака с години, за да се произнесе с акт, до има забавяне, докато се отмести общественият фокус, обясни министърът. И уточни, че полицията си върши работата, а голяма част от делата се бавят в прокуратурата. Затова били необходими промени в НПК. "За мен е неприемливо, когато делото е изработено от полицията, прокуратурата да чака години, за да се произнесе с краен акт. Няма повод за такъв размисъл. Това е изкуствено забавяне, докато фокусът на общественото внимание се отклони", посочи Демерджиев. "В момента, в който едно дело стане твърде опасно, то преминава в ръцете на следствието и там нещата се променят и като динамика, и като резултати", допълни той.

Делян Добрев от ГЕРБ му зададе въпрос по темата за газа - дали е проверявана хипотезата, че разпорежданията там са давани от Асен Василев и дали това е кръгът лица, които да привлечени като обвиняеми. "Не виждаме обвиняеми и по темата за левчето за бензин. Няма движение и по темата за невярната декларация на Кирил Петков, за Лена Бориславова за изнесени секретни данни. Знаете ли да има записи от МС на пици с кристали, пиянски запои, на които са вземани решения за арести? Ходили ли са Кирил Петков и Лена Бориславова с държавния самолет в Солун?", попита още Добрев.

По част от тези теми има образувани досъдебни производства в МВР. Голяма част от темите са разработки на ДАНС и се движат по друг ред. По тези, които са от компетентността на МВР, като тази за газа, работата е извършена и материалите са предадени в прокуратурата. Не ни интересува кое е лицето, стараем се да проверяваме всички факти и сигнали, които постъпят при нас, отговори Демерджиев.

Кой контролира прокуратурата и следователите, които осъществяват разследването по взрива около колата на главния прокурор, попита пък Бойко Рашков. И допълни: дали може да се направи извод за политически чадър над прокурора, особено след изявлението на Сарафов. Кой държи чадъра - този, който се обръща към шефа или самия шеф, попита още Рашков.

Слушали сме внимателно твърденията и на тримата (Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров) и там, където имаме компетентност, действаме, обясни още Демерджиев. Голяма част от твърденията съдържаха данни за престъпления, извършени от магистрати, а те се разследват само от следователи, напомни той. И поиска да се върне компетентността на ГДБОП да разследват магистрати. Това ще даде контрол и алтернатива, каза министърът. Ако имаше наказателни производства срещу магистрати, нямаше да се стигне до това миналата седмица, каза Демерджиев. 

Петър Петров от "Възраждане" пък обяви, че има повдигнати обвинения срещу лица с цел дискретиране, като даде пример с лидера си Костадин Костадинов. Да, има такива дела, наблюдават се и производства с цел да се въздейства не само върху политически фигури, но и върху висши полицейски служители, отговори министърът. 

Тошко Йорданов от ИТН пък поиска да знае дали има разследване на изнесеното в миналия парламент от Георги Свиленски, че Кирил Петков предлагал кода за машините за изборите. Конкретният случай не ми е известен, но съм дал много ясни указания на всички служители, когато бъдат изнесени данни от подобен характер, да се задвижат, отговори Демерджиев и обеща да проучи случая. На което Йорданов върна реплика, че веднага му предоставя стенограмата от пленарното заседание, на което Свиленски публично огласи тази информация.

Разкриха се истини, които бяха крити много дълго време от обществото, каза вътрешният министър. На скандалите в прокуратурата той гледа като на тласък тя да се прочисти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ