Започва регистрация на листите с кандидати за депутати

Започва регистрация на листите с кандидати за депутати

Започва регистрация на листите с кандидати за депутати

От днес до 28 февруари партиите и коалициите могат да регистрират листите с кандидати за народни представители в Районните избирателни комисии за вота през април. До 20 февруари в районните комисии могат да се регистрират и инициативни комитети, които издигат независими кандидати за народни представители. 

Право да бъде избиран за народен представител има всеки български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години към изборния ден включително (2 април 2023 г.), не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание "лишаване от свобода". 

Партиите и коалициите не могат да регистрират като кандидати военнослужещи от Въоръжените сили, служители в дипломатическата служба, служители от МВР, Държавна агенция „Разузнаване“, Националната служба за охрана и Държавната агенция „Технически операции“, държавни служители от Държавна агенция „Национална сигурност“, съдии, прокурори и следователи, както и други лица, на които със закон е забранено членство в политическа партия. Тези граждани може да участват в изборите като независими кандидати.

Броят на кандидатите в една кандидатска листа на партия или коалиция не може да надхвърля удвоения брой мандати в изборния район. Кандидат за народен представител може да бъде предложен за регистриране само от една партия или коалиция най-много в два изборни района.

Всеки независим кандидат образува самостоятелна кандидатска листа и може да бъде предложен за регистриране само от един инициативен комитет и само в един многомандатен изборен район. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги