Австралия затяга мерките срещу имигранти

Австралия затяга мерките срещу имигранти

Австралия затяга мерките срещу имигранти

Австралийският парламент затегна още мерките срещу нелегалните имигранти, пристигащи по море. Сред бурни дебати Сенатът промени закона за имиграцията и отново въведе временни визи. Те ще бъдат давани на мигранти и бежанци, но само за три години и без право да се заселят за постоянно в Австралия. В края на трите години ще се прави преценка дали ситуацията в техните страни на произход се е променила и те могат да бъдат връщани у дома.

Тази политика към имигрантите вече е прилагана от предишни консервативни правителства и е критикувана от правозащитниците.

Страната вече изпраща имигрантите, пристигнали по море, в лагери за задържане в Папуа-Нова Гвинея или на островите Науру и Манус. Властите освен това полагат усилия да държат лодките за имигранти далече от брега.

През ноември правителството съобщи, че търсещите убежище в Индонезия, признати за бежанци от ООН, няма да бъдат приемани в Австралия.  Според Канбера Индонезия е транзитна точка за имигрантите, а крайната им цел е Австралия.

Премиерът консерватор Тони Абът нарече промените в законодателството „победа за Австралия”. Според правителството целта на поправките е да обезкуражат участниците в контрабандните канали, по които пристигат имигранти основно от Ирак, Иран и Афганистан.

За да смекчи реакциите от въвеждането на временни визи, правителството се съгласи 1500 търсещи убежище, от които около 470 са деца, живеещи в центровете за задържане, да получат правото да влязат в Австралия. Освен това Австралия ще вдигне годишната си квота за бежанци със 7500 и ще стане 18 750 души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ