Американка нападна картина на Гоген

Американка нападна картина на Гоген

Американка нападна картина на Гоген

Посетителка на Националната галерия за изкуства във Вашингтон се нахвърли с яростни викове и юмруци върху един от шедьоврите на Пол Гоген "Две таитянки", разказва „Вашингтон Поуст”.

С викове „Злото, това е злото!” жената се опитала да свали картината от стената и започнала да я налага с юмруци. За щастие, платното било защитено със специален пластмасов екран и не е пострадало. Нападателката била обуздана от други посетители на галерията и дотичалата охрана. Ще й бъдат предявени обвинения в нанасяне на щети на имущество на галерията и опит за похищение на произведение на изкуството.

"Две таитянки" принадлежи на нюйоркския музей Метрополитен. Картината гостува във Вашингтон като част от експозицията "Гоген: създател на митове", която бе открита на 27 февруари и ще продължи до началото на юни. В изложбата са включени общо 120 платна на един от най-ярките представители на постимпресионизма. Това е може би най-мащабната експозиция, посветена на изкуството на художника. Включва произведения на Гоген от всички периоди, през които той рисува, както и всички жанрове – пейзаж, натюрморт, портрет. Тя представя цялостно и всички видове изкуства, в които той е работил: маслена живопис, акварел, пастел, рисунка, графика, керамична и дървена скулптура, както и декорацията на предмети с утилитарна функция.

Експозицията е разделена тематично на няколко раздела, които представят лайтмотива в творчеството на Гоген – митът: „Художникът като съзидател”, „В търсене на духовното”, „Земен рай – изгубен рай”, „Пресъздаване на миналото”, „Архетипни жени” и „Религиозни сходства”.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ