Барак Обама започва еднолична борба за ограничаване насилието с огнестрелно оръжие

Барак Обама започва еднолична борба за ограничаване насилието с огнестрелно оръжие

Барак Обама започва еднолична борба за ограничаване насилието с огнестрелно оръжие

Американският президент Барак Обама заяви, че възнамерява да предприеме еднолични действия, за да ограничи насилието с огнестрелно оръжие в Съединените щати. В първото си седмично обръщение към нацията през новата 2016 година, Обама каза, че ще се срещне с главния прокурор на САЩ Лорета Линч в понеделник, за да обсъди с нея какво би могъл да предприеме, съобщи Би Би Си.

Той заплаши да използва изпълнителните си правомощия на президент, тъй като, по негови думи, Конгресът се е провалил в опитите си да се справи с проблема.

Обама изтъкна, че е получил много писма от родители, учители и ученици и че не може повече „просто да стои и да не прави нищо”.

„Наясно сме, че не можем да спрем всеки акт на насилие. Но какво ако се опитаме да спрем дори един? Какво, ако Конгресът направи нещо – каквото и да е – да защити децата ни от насилието с огнестрелно оръжие?“, запита американският президент.

Той призна, че не е успял да спечели подкрепата на американските законодатели за своята кауза, която определи като закони за огнестрелното оръжие на „здравия разум“.

Възможно е президентът да използва изпълнителните си правомощия, за да въведе по-строг контрол на лицензите за продавачите на оръжия и да им наложи по-строги проверки. Той обаче вече е изправен пред ожесточена опозиция от страна на Националната оръжейна асоциация, която е твърдо против разширяване на проверките. От асоциацията твърдят, че в повечето случаи престъпниците се сдобиват с оръжия чрез кражба, приятели, роднини или от черния пазар.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ