Богатата на петрол Нигерия затъва във все по-голяма бедност

Богатата на петрол Нигерия затъва във все по-голяма бедност

Богатата на петрол Нигерия затъва във все по-голяма бедност

Бедните в Нигерия, които живеят с под 1 долар на ден, са се увеличили с почти 100 милиона души, показват статистически данни, цитирани от BBC. Националното статистическо бюро заяви, че 60,9% от нигерийците през 2010 г. са живели в "абсолютна бедност". През 2004 г. те са били  54,7%.

Нигерия е най-големият производител на петрол в Африка, но секторът е опетнен от обвинения в корупция. Според доклада, абсолютната бедност се измерва с броя на хората, които могат да си позволят само най-необходимото за подслон, храна и облекло.

Статистическата агенция коментира още, че в сърцето на Нигерия има един парадокс: икономиката става по-силна, главно заради производството на петрол, но в същото време но все повече нигерийци обедняват. "Въпреки факта, че нигерийската икономика расте, делът на нигерийците, живеещи в бедност, се увеличава всяка година. Добивът на петрол осигурява около 80% от държавните приходи за Нигерия, но в същото време държавата няма капацитет за рафиниране на суров петрол и се налага да внася гориво.

Миналия месец правителството се опита да премахне субсидията за гориво, с което разгневи много нигерийци и в страната избухна национална стачка. Народът гледа на субсидията като на единствета полза, която успява да стигне до тях от огромното петролно богатство на страната.

По данни на статистическата аженция относителната бедност е най-осезаема в северната част на страната – 86,4%. На северозапад и североизток ставките за бедността на страната са 77,7% и 76,3% съответно, в сравнение с 59,1% на югозапад. Анализаторът на BBC за Африка Ричард Хамилтън казва, че това може би не е изненадващо, като се има предвид, че екстремистки групи като „Боко Харам“ продължават да вилнеят в северните части на страната. Докладът също така разкрива, че нигериецът счита себе си за все по-беден. През 2010 г. 93,9% от анкетираните смятат, че са бедни, в сравнение с 75,5% шест години по-рано.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ