Великобритания се умори от българи и румънци

Великобритания се умори от българи и румънци

Великобритания се умори от българи и румънци

За първите четири месеца на тази година е регистриран рязък скок в притока на нелегални имигранти в Европейския съюз. По данни на „Фронтекс” през тази година в Европа може да пристигнат повече незаконни пришълци, отколкото през 2011 г., когато бежанците се спасяваха от Арабската пролет, съобщава вестник "Независимая газета". При това острата миграционна тема в политическия живот понякога придобива причудливи форми. Например във Великобритания расте неприязънта към румънци и българи, макар броят им да намалява. 

Имиграционната тема се възприема особено болезнено в страната - следващата година предстоят парламентарни избори и едновременно две политически партии – управляващата Консервативна партия и постоянно набиращата влияние Британска партия на независимостта – старателно експлоатират темата в борбата за гласовете на избирателите.

Колкото и да е странно, „камъните” летят не по нелегалните имигранти, а по напълно законно търсещите по-добър живот на мъгливия Албион българи и румънци, които освен всичко друго са и граждани на ЕС. Главният повод е страхът, че имигрантите ще вземат работата на британците, пише изданието, цитирано от "Фокус". 

Страстите се разгорещиха, след като в началото на годината бяха отменени ограниченията за работа на българи и румънци. 

Според лидера на дясната Партия на независимостта UKIP Найджъл Фараж важно е не само количеството, а и "качеството" на имиграцията. С други думи, според лидера на наскоро постигналата голям успех на евроизборите партия, страната трябва да следи кой и защо престъпва границите й и каква опасност може да създаде за работния пазар на домакините. 

Ако се вярва на статистиката, в случая с румънците и българите може да има спор единствено за качеството, защото броят им във Великобритания не само не расте, но и намалява, уточнява още "Независимая газета". 

Очаква се, че с влизането си в Европейския парламент партията на Фараж ще предложи по-рестриктивни политики за трудовите и политически имигранти във Великобритания. Тъй като Партията на независимостта най-вероятно ще получи 24 места в ЕП, а 86% от 4,3-те милиона души, гласували за нея на евроизборите, заявиха, че ще го направят отново на парламентарните избори през 2015 г., е очевидно, че Албионът е съгласен с анти-имигрантската позиция на Фараж - и няма да се поколебае да я подкрепи и през идните години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ