Вътрешни кризи спъват външната политика на Обама

Вътрешни кризи спъват външната политика на Обама

Вътрешни кризи спъват външната политика на Обама

Външната политика на щедри жестове от американския президент Барак Обама се промени през втората година на държавния глава в Белия дом - до дипломатическо протакане в преследване на неуловими, но обещаващи успехи, коментира "Франс прес".

През 2009 г. Обама натрупа внимание с атрактивни чуждестранни визити, с трогателно обръщение към мюсюлманския свят в Египет и попадна в светлината на прожекторите, като получи Нобеловата награда за мир.

Но вътрешните кризи изчерпват ресурсите на администрацията му през тази година. Проблемите варират от реформите в здравеопазването до петролния разлив в Мексиканския залив и не позволяват на Обама да напуска САЩ често.

До момента той направи бързо посещение в Прага за подписване на договора за Стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ) с Русия, една от най-големите му победи досега, предприе бърза визита в Афганистан и прекара три дни в Канада за срещите на Г20 и Г8.

На три пъти вътрешните кризи принудиха Обама да отмени пътуването си до Индонезия, където е прекарал няколко години в детството си. Не се очертава ново излизане зад границите на САЩ преди обиколката до Индия, Южна Корея и Япония през ноември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ