Засякоха таен спътник на Земята

Засякоха таен спътник на Земята

Непознат астероид беше засечен близо до Земята, съобщи BBC. Астрономи съобщиха, че обектът пътува в същата орбита около Слънцето, в която се движи и нашата планета. Астероидът е забелязан при анализа на данните от инфранчервения телескоп WISE на НАСА. Астероидът 2010 ТК7 има дължина от 300 м и се движи по земната орбита на 60 градуса пред планетата ни. Той попада в т.нар. точка Лагранж L4.

Космическият обект принадлежи към групата от троянски астероиди, за които е характерно, че се движат по орбитата на дадена планета. Съществуването на този вид тела е засечено от учените през 18 век. Подобни на него астероиди са засечени около Юпитер, Нептун и Марс.

2010 ТК7 ще извърши един кръг около земната орбита за 395 години. В този период той се движи вертикално, като ще се приближава към Земята и след това към точката Лагранж L3 отново и отново, обясняват учените.

Това е първият троянски астероид, който е засечен да се движи по орбитата на нашата планета. Смята се, че орбитата на обекта ще стане стабилна след 10 хил. години.

Находката е забележителна, защото относително стабилното състояние на астероида може да го направи възможна цел за астронавтските мисии отвъд МКС. За да бъде достигнат обаче ще е необходимо голямо количество гориво, обясняват още специалистите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ