Иран и Израел с взаимни нападки в ООН за атентата в Бургас

Иран и Израел с взаимни нападки в ООН за атентата в Бургас

Иран и Израел с взаимни нападки в ООН за атентата в Бургас

Иран и Израел си отправиха взаимни нападки в ООН, относно атентата в Бургас. Постоянният представител на Иран в ООН Мохамед Хазаи обвини израелската държава, че е подготвила и извършила самоубийствения бомбен атентат в Бургас, информира БНР. При терористичния акт на 18 юли загинаха петима израелски туристи, българският шофьор на техния автобус и самият атентатор.

„Отпечатъкът на Иран може да се види върху бомбеното нападение в България, както и върху десетки други заговори през последните месеци по целия свят“, отговори на нападките израелският посланик в ООН Хаим Ваксман.

По информация на анализатори, Иран се опитва да отмъсти за убийствата на няколко свои учени, участващи в спорната му ядрена програма. За тези деяния Техеран обвинява Израел и Съединените щати. През последните месеци зачестиха нападенията срещу израелски дипломати в няколко страни. Според европейски агенции действията се диктуват от Техеран.

Междувременно съветникът на американския президент Барака Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма - Джон Бренън посети Израел. Там той участва в дискусия, относно бургаския атентат. В Йерусалим Бренън се срещна с министър-председателя на палестинската автономна власт Салам Фаяд. Преди да излети за Израел съветникът беше на посещение у нас.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ