Италиански миньори се барикадираха с 350 кг експлозив

Италиански миньори се барикадираха с 350 кг експлозив

Италиански миньори се барикадираха с 350 кг експлозив

Италиански миньори се барикадираха с 350 килограма експлозив под земята в знак на протест. Те стачкуват срещу условията на труд и липсата на инвестиции. Стачниците предупредиха, че ще останат в мината, докато преговорите с правителството не дадат положителен резултат, съобщават местни медии. Те са около стотина работници от "Нуракси фигус" - единствена останала въгледобивна мина в Италия.

Миньорите се надяват, че с тази акция правителството ще ги чуе. Настояват за гаранции, че мината няма да бъде затворена, предаде БНР. Готови са да останат под земята с месеци.

"Според мен всички трябва да протестират по този начин. Положението в страната наистина е сериозно, всичко се закрива. Сякаш настъпва краят на света", коментира с емоция италианска гражданка.

От правителството в страната обещаха, че още тази седмица ще започнат преговори с протестиращите за бъдещето на рудника. Освен подобряване условията на труд, стачниците предлагат да се промени и част от дейността на мината. Работещите там смятат, че той е подходящ за складиране на вреднии емисии.

До неотдавна въгледобивът беше основен бранш в икономиката на остров Сардиния. През последните години, обаче, бяха закрити много мини. "Нуракси фигус", в която сега работят близо 500 души, три пъти беше окупирата от миньори. Предишният път бе през 1995 г. Тогава миньорите останаха под земята 100 дни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ