Китайската икономика с внушителен ръст, но забавя темпото

Китайската икономика с внушителен ръст, но забавя темпото

Китайската икономика с внушителен ръст, но забавя темпото

Икономиката на Китай отчете силен ръст и в последното тримесечие на 2011 г. В трите месеца до декември 2011 г. тя е нараснала с 8,9%. Въпреки този резултат растежът й обаче се забавя в сравнение с този в предишното тримесечие между юли и септември, който бе 9,1%, коментират авторите в BBC.

Статистическата служба в Китай съобщи, че растежът на икономиката на страната през 2011 г. е бил 9,2%. За сравнение, през 2010 г. той е бил 10,3%.

Анализатори очакват, че втората по големина икономика в света ще се забави още в последвалите месеци от 2012 г.

Производителността на фабриките и работниците в Китай е достигнала 13,9% ръст, което също е по-малко нарастване в сравнение с годината по-рано. Инвестициите в недвижими имоти са били 27,9% през 2011 г. През 2010 г. те са били с ръст от 29,9 на сто.

Китайските продажби на дребно бележат ръст от 17,1% през 2011 г. в сравнение с година по-рано.

Продажбите на дребно, които са основен измерител за потребителските разходи във втората по големина икономика в света, са нараснали с 18,1% през декември.

Причина за забавения темп на икономиката са опитите на правителството да овладее инфлацията и икономическите проблеми в САЩ и Европа, които вляят на инвестициите и бизнес активността в Азия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ