КНСБ и КТ „Подкрепа" напускат тристранката, подготвят национална протестна демонстрация на 30 ноември (обновена)

КНСБ и КТ „Подкрепа напускат тристранката, подготвят национална протестна демонстрация на 30 ноември (обновена)

КНСБ и КТ „Подкрепа" официално напускат  Националния съвет за тристранно сътрудничество, обявиха пред БНР лидерите им Пламен Димитров и Константин Тренчев.

„Ние вече казахме, че се оттегляме от Тристранния съвет”, каза Димитров.

Това на практика означава, че съветът преустановява своето съществуване. „Преустановяваме участието си докато не видим желание у управляващите да изпълнят със съдържание и смисъл съвета”, коментира Пламен Димитров.

Днес двата синдиката решиха още да организират национална демонстрация пред парламента и митинг-шествие на 30 ноември от 13:00 ч.

Синдикатите заявиха, че започват събирането на подписка за ефективни стачни действия в цялата страна.

„Нарушаването на споразумението между синдикатите и правителството от ноември 2010 г., изпразването от съдържание на социалния диалог, опитът да се отнеме допълнителното трудово възнаграждение на работниците, както и предложението за увеличение на възрастта на пенсиониране от 2012 г. са конкретните причини за радикалните действия на синдикатите”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му продължава неоправданото нарушаване на трудови и синдикални права в България.

Утре синдикатите ще уведомят с писмо министър-председателя Бойко Борисов за напускането на Националния съвет по тристранно сътрудничество, съобщи „Фокус”. Те ще поискат и лична среща с премиера, уточни президентът на КП „Подкрепа” Константин Тренчев. Той допълни, че ще бъдат уведомени и всички международни синдикални централи.

През седмицата КТ „Подкрепа” поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков заради намерението му да повиши пенсионната възраст с една година още от януари 2012 г.

„Обръщаме се към премиера г-н Борисов да преосмисли оставането на г-н Дянков в правителството. Преди 2 години не кой да е друг, а Симеон Дянков каза, че ще се намалят с два пункта пенсионните вноски и щеше да докара много пари по някакъв начин. Видяхме дали ги докара и докъде се стигна с намаляването. Миналата година отново трябваше да се повишават пенсионните вноски, но вместо да се види защо няма пари, най-лесното е да се реже или от доходите, или да се увеличава възраст”, заяви председателят на Националния стачен комитет Евгени Душков.

На 16 ноември заместник-министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че пенсионната възраст скача с една година от 1 януари 2012 г. По думите му промяната се въвежда, за да се осигури възможност за „някаква маневреност" по отношение на размера на пенсиите още от догодина и да се намали дефицитът в НОИ.

„Кризата налага преразглеждане на баланса на общественото осигуряване и стремеж към по-бързо балансиране и намаляване на дефицита. И второ - нашата възраст е по-ниска от средната, която се прилага за държавите членки. Така че рано или късно ние ще трябва да наваксаме това изоставане от 65-те години, които са масово разпространени в Европа като пенсионна възраст“, заяви Горанов.

Как увеличението на пенсионната възраст ще се отрази на дефицита на НОИ?

„Това в средносрочен план за първата година няма да подобри дефицита, но в следващите години ще намали натиска върху разходната част на пенсионния фонд и доста по-рано ще се постигне намаляване на дефицита, отколкото при сегашното ниво на пенсионна възраст. А и ще даде възможност евентуално за някаква маневреност по отношение на най-ниските пенсии в следващата година”, обясни Горанов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ