Криза в САЩ

Криза в САЩ

САЩ са изправени пред поредната криза. Част от правителствените служби ще затворят врати утре за първи път от 17 години насам, ако днес депутатите не се споразумеят за бюджета. Те обаче изглежда са далеч от споразумението, като лидерите в Конгреса не показаха намерение за компромис, коментира „Франс прес“. Конгресът трябва да приеме временна мярка за финансиране преди началото на новата финансова година на 1. октомври, вторник, или ще спре функционирането на повечето от правителствените служби на САЩ.

Републиканците продължават да настояват за отлагането с една година на законопроекта на Обама за достъпно здравеопазване и искат и други промени в здравната сфера. Демократите обаче не желаят да отстъпят, изправяйки страната пред патова ситуация, пише „Блумбърг“.

Камарата на представителите предложи лъч надежда, когато намекна, че неговата партия може да предложи нов план, който да бъде изгоден за контролирания от демократите Сенат.

„Смятам, че Камарата на представителите ще бъде свикана в подходящото време, за да изпрати ново предложение не за закриването на правителството, а за неговото финансиране, и в него ще се съдържат някои възможности, които Сенатът може отново да разгледа”, каза лидера на Републиканците в Камарата Кевин Маккарти.

Без споразумение до 00.00 часа на 1. октомври, когато започва новата финансова година в САЩ, федералното правителство ще трябва да спре работата си и почти един милион служители във федералните служби ще бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск.

През миналата седмица финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю предупреди, че средствата в бюджета ще привършат на 17. октомври.

„Към 17. октомври правителството на САЩ ще разполага едва с 30 млрд. долара, като ежедневните разходи съставляват средно 60 млрд. - това обстоятелство наистина е обезпокоително.“, предупреди Лю.

Предупреждението си финансовият министър отправи до председателя на Палатата на представителите (долната камара на Конгреса) Джон Бонър. В писмо Джейкъб Лю предупреждава, че ако Конгресът не вдигне тавана на бюджетния дефицит, който понастоящем е 16,7 трлн. долара, страната отново ще бъде изправена пред опасността от банкрут.

През 2011 г., когато сложните преговори по повод повишаването тавана на дълга, които лумнаха между управляващата Демократическа и опозиционната Републиканска партия, едва не доведоха САЩ до фалит – тогава проблемът беше решен буквално в последния момент. Международната рейтингова агенция „Стандарт енд пуърс” в тази връзка взе решение да понижи топ-рейтинга на САЩ с една степен – от ААА до АА+, което предизвика извънредно болезнена реакция в администрацията на Барак Обама.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ