Къде изчезна Ким Чен Ун

Къде изчезна Ким Чен Ун

Лидерът на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен Ун изчезна мистериозно преди около месец. Основната версия е, че се възстановява от травма на крака, получена по време на военни обучения. През последните дни обаче се появиха спекулации, че Ким Чен Ун е бил свален от власт чрез преврат, осъществен от сестра му Ким Йо Джон, която му беше дясна ръка през последните години. Други твърдят, че сестра му е поела ангажиментите на брат си до неговото възстановяване.

Мистерията около севернокорейския лидер се задълбочи още повече, след като пропусна ключова политически годишнина. В петък името му не е присъствало в списъка на тези, които посетиха мавзолей за отбелязване на годишнината на управляващата партия, предават „Франс прес” и Би Би Си.

Ким, който е на около 30 години, предишни години е посещавал гроба на баща си Ким Чен Ир и на дядо си - основателя на Корейската народнодемократична република Ким Ир Сен.

Източник, близък до севернокорейското ръководство, каза, че Ким продължава да е начело на държавата, но е разтегнал сухожилие, докато е участвал във военни учения. Според източника това станало в края на август или началото на септември. Временно властта е поета от сестрата на Ким Чен Ун - Ким Йо Джон.

Тя е родена 26 септември 1987 г. На 8-годишна възраст заминава за Берн, Швейцария, да учи при братята си. Връща се около четири години по-късно, но се знае малко за дейността й до 2008 г., когато започва да участва в политиката на страната.

Вероятно след това Ким Йо Джон е започнала работа в Корейската работническа партия. Тя тогава се занимавала с „разчистването на пътя“ към властта на брат си Ким Чен Ун след смъртта на баща им. Започва политическата си кариера като младши член на партията . 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ