Младич заплаши с гладна стачка

Младич заплаши с гладна стачка

Младич заплаши с гладна стачка

Радко Младич заплаши, че ще спре да се храни и да пие лекарствата си, ако Международният трибунал в Хага не изпълни определени негови условия, пише босненския вестник „Блиц”.

Сръбският генерал, който е подсъдим за военни престъпления, настоява за осигуряването на адекватно лечение, за посещения на семейството му, както и на адвокатите. Младич поиска от трибунала да осигури финансирането на адвокатите му, тъй като няма достатъчно средства за това.

„Направих най-голямата грешка в живота си, че не се самоубих и сам не реших съдбата си. Но щом вече съм тук, искам да изпълните исканията ми и веднага да ми осигурите адекватно лечение, посещения на семейството ми - на съпругата и сина ми, както и на адвокатите. В противен случай ще престана да пия лекарствата, които имам, както и да взимам храната, която ми носите", заяви Младич.

Според сръбския вестник „Блиц" той няма раково заболяване, както беше съобщил адвокатът му. Лошото му здравословно състояние е последица от два инсулта, първият от които е получил през 1996 г. По това време той бил лекуван във Военномедицинската академия в Белград, твърди източник на вестника.

Задържаните в Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия поискаха от сръбското министерство на здравеопазването да изпрати екип лекари в Холандия, които да ги прегледат. Сръбските власти обмислят молбата.

На 26 май сръбската полиция задържа Ратко Младич, който беше издирван близо 16 г., докато се е подвизавал под фалшива самоличност.

Бившият главнокомандващ на босненските сърби изчезна и бе в нелегалност от 1996 г., когато заедно с още няколко сръбски водачи беше обвинен от Международния наказателен трибунал в Хага за бивша Югославия в извършване на военни престъпления и геноцид по повод обсадата на Сараево, Босна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ