ООН: В Сирия са използвани химически оръжия

ООН: В Сирия са използвани химически оръжия

ООН: В Сирия са използвани химически оръжия

ООН потвърди категорично употребата на химически оръжия в Сирия. Проверката на инспекторите е установила, че при атаката край Дамаск през август е бил използван зарин.

Дългоочакваният доклад на експертите бе огласен тази вечер от генералния секретар на световната организация. Бан Ки-мун окачестви като военно престъпление използването на химически оръжия в Сирия, потвърдено от експертен доклад, съобщи "Франс прес", позовавайки се на дипломатически източници.

В изказване пред Съвета за сигурност Бан Ки-мун настоя на отговорните за деянието да се потърси сметка и поиска Съветът да предвиди санкции, ако Дамаск не изпълни плана за унищожаване на химическия му арсенал.

"Вярвам, че всички могат да се присъединят в осъждането на това мерзко престъпление", заяви генералният секретар на ООН в края на заседанието на Съвета, разделен на поддръжници и опоненти на международни действия срещу Башар Асад.

Бан разказа пред Съвета как лекари лекували цивилни без външни признаци на наранявания на улиците в Гута, източно от Дамаск, часове след атаката на 21 август, предаде bTV. САЩ, които заплашиха с военен удар заради химическите оръжия, съобщиха, че 1400 души са били убити при нападението.

„Като разгледаме внимателно данните, използваните количества токсичен газ, сложността на смесите, характера и траекторията на снарядите - всичко това не оставя никакво съмнение за произхода на атаката и подкрепя твърденията на онези, които казват, че виновен е режимът в Дамаск”, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

Инспекторите на ООН ще се върнат в най-близко бъдеще в Сирия, за да проучат предполагаема химическа атака в град Алепо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ