Опозицията печели президентските избори в Мексико

Опозицията печели президентските избори в Мексико

Кандидатът на опозицията в Мексико Енрике Пеня Нието печели президентските избори в страната. Това сочат три екзит пола преди съобщаването на официалните резултати от вота, съобщава BBC. С победата на 45-годишният адвокат Институционно-революционната партия (ИРП) се завръща като водещ играч на политическата сцена, след като управлява Мексико без прекъсване от 1929 до 2000 г.

Предварителните преброявания показват, че за Нието са гласували 42% от избирателите, отишли до урните. За кандидата за държавен глава на левицата Андрес Мануел Лопес Обрадор са гласували 31%. На трето място се класира кандидатката на управляващата партия Национално действие на досегашния президент Фелипе Калдерон - Хосефина Васкес Мота. Тя получава 23%. След като резултатът й бе предварително посочен, Мота призна поражението си в ролята на единствената жена представител на голяма партия, която се кандидатира за поста.

Ако тези проценти бъдат потвърдени, Енрике Пеня Нието ще бъде новият президент на Мексико, където няма втори турове. Той ще стъпи в длъжност на 1 декември 2012 г. и ще заема поста в продължение на 6 години. В предизборната му програма основен акцент беше обещанието да отвори държавната петролна компания „Пемекс” за чужди инвеститори, както и да повиши приходите и да либерализира трудовия пазар.

Освен за президент, вчера мексиканците гласуваха и за представители на сената. По-късно днес ще станат ясни и избраните 128 сенатори и 500 в долната камара на парламента в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ