Откриха нов остров в Северния ледовит океан

Откриха нов остров в Северния ледовит океан

Откриха нов остров в Северния ледовит океан

Нов остров бе открит в периферното на Северния ледовит океан Море Лаптеви от научно-изследователската експедиция на кораба „Адмирал Владимирский”, съобщи Lenta.ru.

Учените съобщават, че откритието им не е отбелязано на нито една географска карта до момента. Военни хидрографи вече са определили точните му координати.

Островът е с площ около 500 кв. м. и височина над морското равнище – не повече от метър. Кръстен е „Яя” като историята на името му идва от забавна случка и руското „Аз” – „Я”. Новото късче земя било забелязано за първи път от пилоти на вертолети, превозващи товари за Новосибирските острови. „Нарекоха острова Яя, защото пилотите повтаряха един през друг „Аз го открих, аз го открих ( я, это я его нашел), разказал пред журналисти помощник-командирът на полетите Виталий Михалчук.

Експедицията на „Адмирал Владимирский”  е по линия на руското министерство на отбраната и е в открито море от август тази година за щателно проучване на промените в ландшафта на Арктика в руски териториални води, настъпили заради топенето на ледниците в последните 100 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ