Полицията в Найроби щурмува мола със заложници (снимки и видео)

Кенийските сили за сигурност са атакували търговския комплекс "Уестгейт" в Найроби в опит да прекратят обсадата на бунтовниците от ислямисткото движение Ал Шабаб. Свидетели твърдят, че в мола са се чули изстрели и експлозии.

Висок, черен стълб от дим може да се види над сградата на разстояние от 400 метра.

Представител на кенийските власти заяви, че при щурма са били спасени няколко от заложниците, задържани от ислямисткото движение. По официални данни броят на загиналите вече е 62-ма души. Повече от 170 са пострадали от началото на атаката в събота.

Вътрешният министър на Кения Джоузеф Оле Ленку потвърди броя на жертвите. Той заяви, че "огънят е подпален от терористите".

Ал Шабаб твърди, че е организирала атентата в отговор на атака, свързана с кенийските военни операции в Сомалия. Около 4000 кенийски войски се борят с бунтовниците в южната част на Сомалия от 2011 г. насам, като част от силите на Африканския съюз, подкрепящи сомалийското правителство.

Телевизионни кадри показват войници да бягат към комплекса. Смята се, че в момента на нахлуването в мола е имало между 10 и 15 бунтовници от Ал Шабаб, която е свързана с Ал Кайда. Двама от групировката са били убити тази сутрин. "Сдобиваме се с все по-голямо надмощие над нападателите", написа в Twitter главният инспектор на кейнската полиция Дейвид Кимайо.

В събота вечер кенийските сили за сигурност обявиха, че са овладели ситуацията в по-голямата част от търговския център и само малък брой заложници остават под контрола на бунтовниците. Повече от 1000 души са били в мола по време на атаката преди ден.

В интернет се разпространява аматьорски видеозапис от неочакваното нахлуване и суматохата сред рафтовете на магазините по време на нападението. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ