Последен полет на совалката Endeavour

Последен полет на совалката Endeavour

Последен полет на совалката Endeavour

НАСА подготвя совалката си Endeavour за последния й полет в Космоса, съобщи BBC. Най-новото от всички американски съоръжения за полет извън земната орбита ще достави физичен експеримент с частици на стойност 2 млрд. долара на борда на Международната космическа станция (ISS). След като изпълни последната си, 14-дневна мисия, Endeavour ще се „пенсионира” и ще бъде поставена в музея в Лос Анджелис.

Така ще остане активна единствено американската совалка Atlantis, чието финално излитане в Космоса се очаква да бъде след няколко месеца. САЩ оттеглят совалките си, за да направят път на флота от космически превозни средства в комерсиалния сектор през следващото десетилетие.

Endeavour и 6-членния й екипаж ще излетят днес следобед от космическия център „Кенеди”. Командир на кораба е Марк Кели, чиято съпруга Габриел Гифордс е конгресмен в щата Аризона. Освен тя, излитането от площадката в центъра „Кенеди” вероятно ще бъде наблюдавано на място и от американския президент Барак Обама.

Совалката Endeavour беше построена, за да замести космическия кораб Challеnger, който се изгуби в Космоса заедно със 7-членния си екипаж след катастрофален инцидент през 1986 г. Последният й полет днес е 25 по ред. До сега съоръжението успява да пропътува 166 млн. км в Космоса, което е разстояние, по-голямо от това между Земята и Слънцето.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ