Почина кралят на Саудитска Арабия, най-възрастният монарх в света

Почина кралят на Саудитска Арабия, най-възрастният монарх в света

Кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз е починал в болница, съобщи Би Би Си, позовавайки се на местната държавна телевизия.

91-годишният монарх постъпи в болница през декември с пневмония. В началото на януари бе изписан с диагноза „възпаление на дробовете”. През последните 4 години кралят претърпя няколко операции на гръбначния стълб.

Абдула бин Абдул Азизбеше най-възрастният действащ монарх в света. Той е наследник на първия саудитски крал Абдул Азиз II. Бил е кмет на свещения за мюсюлманите град Мека, командващ на националната гвардия и първи вицепремиер. През 1982 става принц-наследник, а през 2005-а, след смъртта на брат си крал Фахд, заема престола официално. Де факто обаче управлва страната от 1995 г., след като крал фахд получава тежък инсулт.

Кралят на Саудитска Арабия е известен с демократичните си закони. Един от  първите му укази е забрана за кралското семейство – около 7000 души, да получават пари от държавната хазна.  Отменя и целуването на ръката на монарха и го заменя с ръкостискане.

Негов наследник е Салман ибн Абдул Азиз ал Сауд. Той бе обявен за престолонаследник през 2012 г. след смъртта на двама престолонаследници. Последният у държавен пост е министър на отбраната на Саудитска Арабия. Синът му Султан е военен летец и първият арабски астронавт.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
Италиански прокурори обвиниха 7 души и 2 фирми във връзка с дефектните части за самолетите Boeing
S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Сърбия от "BB+" на "BBB-"
"Живей добре като харчиш по-малко": новата стратегия на китайците за евтини алтернативи
Във Флорида бе обявено извънредно положение заради приближаването на нова буря