Принцесата на Саудитска Арабия поиска убежище от Великобритания

Принцесата на Саудитска Арабия поиска убежище от Великобритания

Принцесата на Саудитска Арабия Сара бинт Талал бин Абдулазис потърси политическо убежище във Великобритания, съобщи в. „Дейли Телеграф”. Като мотив, тя е посочила страх за личната й сигурност у дома.

38-годишната принцеса е наричана „куклата Барби” на Саудитска Арабия. Тя живее в Обединеното кралство от 5 години. Самата тя не крие, че търси убежище предимно заради напрегнатите отношения в кръга на кралското семейство. Отправя първата по рода си молба за убежище от толкова високопоставен член на управляващия кръг в арабската държава.

Сара Абдулазис твърди, че е била подлагана на унижения от саудитските власти и сметките й са били замразени. Тези нейни обвинения ще обтегнат отношенията между двете държави, твърдят западни наблюдатели.

Принцесата се премести да живее във Великобритания, след като се скара с баща си – 80-годишният приц Талал бин Абдулазис, наричан Червения принц. Поводът остана неясен. През годините Сара бинт Талал се осланяше на подкрепата на чичо си, който е политически противник на баща й - принц Найеф бин Абделазис ал-Сауд. Той обаче почина и така тя остана без влиятелен покровител.

Принцесата в момента живее с четирите си деца в петзвезден хотел в Лондон. Тя се съди с брат си за наследството на покойната им майка, което възлиза на 325 млн. британски лири в пари, бижута и имоти в Саудитска Арабия. От родната й държава настояват да се завърне вкъщи и от там да предяви претенциите си за наследство. Тя обаче смята, че щом го стори веднага ще бъде отвлечена.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ