Прогноза: Природните катастрофи ще стават все по-свирепи и чести

Прогноза: Природните катастрофи ще стават все по-свирепи и чести

Прогноза: Природните катастрофи ще стават все по-свирепи и чести

22 452 души са загинали в различни държави по света през миналата година заради бедствия. Щетите от големите природни катастрофи на планетата за 2013 г. са били на стойност 119 млрд. долара. Стихиите в бъдеще ще стават все по-свирепи и чести. Това посочва доклад на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, цитиран от „Франс прес“. Организацията отчита 529 такива събития през миналата година - от бури и наводнения до катастрофи, причинени от небрежност, или технически аварии, посочва БТА. От тези събития  са били засегнати над 100 милиона души, главно азиатци.

Природните бедствия с най-много жертви миналата година са тайфунът Хайян на Филипините. Той отне живота на близо 8000 души. Както наводненията, причинени от на мусонните дъждове в  Индия. Те станаха повод за смъртта на почти 6100 жертви. Най-тежката технологична трагедия отново е била в Азия – над 1000 души загинаха през април, когато текстилна фабрика рухна в Бангладеш. Жертвите от тези три бедствия представляват общо над  половината от загиналите при катастрофи през 2013 г.

Въпреки големите поражения докладът констатира, че като брой природните бедствия и големите катастрофи през миналата година са най-малко от десетилетие насам, допълва ДПА.

Анализът обръща внимание и на ролята на културните и религиозните схващания за начина, по който реагират на бедствията различните общности. 

Хуманитарните организации често не обръщат внимание на този аспект, отбелязва генералният секретар на организацията Елхадж Ас Си. Вместо това сме склонни да смятаме, че хората, но които искаме да помогнем, имат същата логика и начин на мислене като нас и ще искат да намалят опасността от бедствия, посочва той.

Вижте още: 6 тенденции, които променят световната икономика

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври