Путин и Порошенко си стиснаха ръцете за мир

Путин и Порошенко си стиснаха ръцете за мир

Украинският президент Петро Порошенко и руският му колега Владимир Путин са се споразумели за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Новината бе съобщена от пресслужбата на Порошенко и разпространена от световните информационни агенции.

„Беше достигнато разбирателство за ходове, които ще послужат за установяването на мир”, се казва в съобщението.

Двамата държавни глави са се договорили в телефонен разговор за дългосрочно прекратяване на огъня в Донбас. Засега няма реакция от подкрепяните от Москва сепаратисти в Източна Украйна.

„Държавните глави обмениха мнения за това какво е необходимо да се направи на първо място за възможно най-скорошното прекратяване на кръвопролитието в югоизточната част на тази страна. Гледните точки на президентите на двете държави за възможните пътища за изход от тежката кризисна ситуация в значителна степен съвпадат“, заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

Путин и Порошенко се срещнаха на 27 август в Минск. Те се договориха за съставянето на план за мир, който да урегулира конфликта в източна Украйна, и обсъдиха доставките на хуманитарни помощи за Луганска и Донецка област. Самият Путин обаче заяви, че тогава не са били обговаряни условия за прекратяване на огъня в Донбас.

Безредиците в източната част на Украйна продължават от април. Основните конфликти са между украинските военни и проруските сепаратисти, които провъзгласиха Донецк и Луганск за самостоятелни републики. По данни на ООН от 27 август жертви на въоръжения конфликт са станали над 2,5 хиляди души. По други оценки в източна Украйна са загинали над 20 хиляди души.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ