Саудитска Арабия обмисля дали да покрие и очите на жените

Саудитска Арабия обмисля дали да покрие и очите на жените

Саудитска Арабия обмисля дали да покрие и очите на жените

Жените с "привлекателни очи" може да бъдат принудени да покрият дори тях. Това гласи последната репресивна мярка, която обмисля ултраконсервативната ислямска държава Саудитска Арабия, съобщава "Дейли Мейл".

Държавни ръководители твърдят, че страната има право да спре жените да се показват "с изкушаващи очи" на публични места. Говорителят на саудитската Комисия за поощрение на добродетелите и борба с порока шейх Мотлаб ал Набет е внесъл предложение тази мярка да се постанови със закон.

Жените в Саудитска Арабия носят дълго, черно покривало, наречено абая, което изцяло покрива косата и врата им. В някои райони то се използва, за да скрива и лицето им на публичните места. Ако не го носят, те рискуват да бъдат глобявани или да понасят публични телесни наказания като удари с камшици и пръчки.

Според местен сайт, предложението за забрана на "искусителните" очи било отправено след като член на комисията бил привлечен от погледа на жена, вървяла редом с мъжа си, след което се стигнало до побой.

Комисията за поощрение на добродетелите и борба с порока отдавна е обвинявана в погазване на човешките права. Тя е създадена през 1940 г. Функцията й е да се грижи суровите ислямски закони в Саудитска Арабия да не бъдат нарушавани на публични места.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ