САЩ и Русия под тревога заради заслепяване на пилоти с лазерни лъчи

САЩ и Русия под тревога заради заслепяване на пилоти с лазерни лъчи

Нова опасна мания, застрашаваща живота на стотици хора се развихря от Русия до САЩ.

Неизвестни злосторници атакуват с лазерна светлина пилоти на самолети и вертолети. Руските медии съобщават за два случая, регистрирани само през тази нощ. А в Лос Анджелис вече са арестувани двама души, заподозрени в опит да заслепят пилоти на военни хеликоптери по същия начин.

Пилотите на два пътнически самолети са били атакувани с лазерна светлина при кацане на московското летище „Внуково”, съобщи Интерфакс като се позова на официално съобщение на Росавиация.

„Тази нощ, в 2:04 московско време при приземяване, екипажът на самолет Ту-204, изпълняващ полет от Истанбул два пъти е фиксирал зелен лъч светлина, идващ от земята”, казват от Росавиация.

Вторият опит за заслепяване е бил предприет четири минути по-късно.

„Екипажът на самолет Боинг-737, изпълняващ рейс от Якутск докладва за опит за заслепяване съз зелен лазер от земята.”, добавя агенцията.

Междувременно в Лос Анжелис са арестувани двама местни жители заподозрени в опити да ослепят с лазер пилотите на два полицейски вертолета. Операцията по задържането на Флойд Аткинс и Авларо Хименес била проведена тази нощ, съобщи „Лос Анжелис Таймс”.

Полицията попаднала на следите им след насочване на лазерен лъч срещу вертолет, извършват облитане над града. Веднага след това излетял втори вертолет, чиито пилот бил снабден със специални защитни очила. Той открил местонахождението на злосторниците и по тази информация двамата били задържани в жилище, където се опитвали да се укрият.

В същата сграда са намерени и две съоръжения, излъчващи зелени лазерни лъчи. Разследването ще бъде предадено на ФБР заради зачестилите случаи в последните шест месеца на подобни атаки срещу полицейски вертолети и лайнери, прелитащи над града. Предполага се, че на двамата арестувани ще им бъде предявено обвинение в извършване на особено тежки престъпления.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ