Сейф ал-Ислам предложи $2 млрд. за свободата си

Сейф ал-Ислам предложи $2 млрд.  за свободата си

Сейф ал-Ислам предложи $2 млрд. за свободата си

Синът на убития либийски лидер Муамар Кадафи Сейф ал-Ислам е предложил на задържалите го бойци на новото правителство подкуп в размер на 2 млрд. долара за своето освобождение. Това съобщава местна телевизия, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Предложението било отхвърлено, като бе охарактеризирано като „унижение на революцията”. Сейф ал-Ислам ще се изправи пред либийския съд в обвинение за извършване на престъпления сщеу човечеството.

Световната общност приветства ареста, но единодушно призова процесът на бъде в сътрудничество с международния съд в Хага.

Часове, след като синът на бившия либийски диктатор бе заловен Международният наказателен съд в Хага заяви, че либийското правителство има задължението да взаимодейства със съда. Прокурорите от съда в Хага се опитват да предотвратят повторение на събитията след ареста на самия полковник Кадафи, който бе убит от тълпата след като бе заловен в близост до либийския град Сирт преди около месец

„Международният наказателен съд е издал разпореждане за арест и либийските власти имат задължението да взаимодействат със съда”, посочи говорителят на институцията Фади ел Абдала.

 39-годишният Сейф ал Ислам е най-големият от синовете на Кадафи и се очакваше той да наследи властта в Либия. Командирът на една от бригадите в град Зинтан Башир ал Тлайеб съобщи вчера, че неговите бойци са го заловили заедно с двама помощници, докато се опитвал да избяга в Нигер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ