Сирия предупреди Вашингтон да не се намесва в конфликта

Сирия предупреди Вашингтон да не се намесва в конфликта

Сирия предупреди Вашингтон да не се намесва в конфликта

Сирийското правителство обвини бутовниците в използване на химическо оръжие и официално се обърна към Съединените щати с предупреждение да не започват никаква военна атака срещу Дамаск, съобщава Yahoo News.

Според Сирия подобен ход би бил крайно рискован, тъй като ще взриви целия Близкоизточен регион.

Обвиненията на режима на Башар Асад срещу опозиционните сили дойдоха след като международните хуманитарни наблюдатели в страната обявиха повече от 355 жертви на вероятна химическа атака, ударила предградие на столицата в сряда.

Сирия има близки отношения с Иран, ливанската групировка Хизбула и палестински военни формирования, а в същото време граничи със стария си враг Израел, който е американски съюзник, припомнят анализатори. Това прави ефектът от евентуална американска военна намеса изключително непредсказуем.

В същото време американски бойни кораби се придвижват към страната докато президентът Барак Обама обмисля военен отговор на химическата атака. Американският президент и британският министър-председател Дейвид Камерън са провери 40-миниутен телефонен разговор в събота, в който са се договорили за „сериозен отговор“ в случай, че се докаже, че Сирия е използвала химическо оръжие. Източници от Пентагона потвърдиха, че флотът е изпратил четири кораба, въоръжени с балистични ракети в източното Средиземноморие. Те обаче нямат конкретни заповеди да обстрелват цели в Сирия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ