Скандал с подслушване разтърси полския кабинет

Скандал с подслушване разтърси полския кабинет

Дясноцентриското правителство на премиера на Плоша Доналд Туск бе разтърсено от скандал с подслушване. Това се случи след като седмичникът „Впост” в страната публикува разговор на вътрешния министър Бартломей Шенкевич и председателя на централната банка Марек Белка.

Разговорът е проведен във варшавски ресторант миналото лято, посочва „Франс прес”. В него Шенкевич се опитва да убеди Белка да подкрепи бюджетната политика на правителството. В замяна Белка иска оставката на тогавашния министър на финансите Яцек Ростовски и замяната му с неполитически експерт. Впоследствие Ростовски наистина напусна поста си.

„При това положение, извинете ме, оставката на министъра на финансите е наложителна. Ще дойде след това нов министър - не е нужно да ви казвам кой може да бъде, има имена и хора в тази страна. И ще може да се направи необходимото, за да се попречи.” Това, според стенограмата е казал управителят на централната банка. "Но това не трябва да става по-късно от осем месеца преди изборите", допълнил Шенкевич.

На 20 ноември министър Ростовски наистина беше свален при правителствени рокади след шест години на поста. На негово място беше поставен младия икономист от холандската банка Матеуш Шчурек.

В. „Впрост" твърди, че разполага и с други записи, компрометиращи членове на правителството на Туск. Самият премиер заяви в Twitter, че случаят е „достоен за съжаление" и му обръща внимание. Очаква се премиерът да отправи официално изявление по случая днес следобед.

Полската Централна банка реагира с изявление вчера, твърдейки, че думите на управителя й са извадени от контекста. Съдържанието на стенограмата е „манипулирано, за да се създаде впечатлението, че управителят е надхвърлил правомощията си, което не се е случвало”, посочи тя и подчерта, че от записа от над два часа са извадени само няколко пасажа.

Опозицията призова за оставка на правителството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ