София с най-евтините ресторанти от столиците в Европа

София с най-евтините ресторанти от столиците в Европа

София с най-евтините ресторанти от столиците в Европа

Ресторантите в Париж са близо 30% по-скъпи от ресторантите в София. Това сочат данни на проучване, направено от United Bank of Switzerland.

Като основен показател в него е взета предвид вечеря в сравнително скъп ресторант, която включва предястие, основно ястие и десерт. Ресторантите с такова меню са по-космополитни и предлагат сходни ястия в различните държави. Следователно, цените в тях са по-лесно сравними, смятат авторите на проучването.

Данните се базират на детaйлно изследване на цените в 73 града по света.

Изводите сочат, че една вечеря в Лондон, Мадрид или Барселона излиза на клиентите около два пъти по-скъпо от същата вечеря в София. В Щатите вечерята струва около 25-30% по-скъпо отколкото в София, освен ако клиентът не е в Чикаго, където цените са почти като софийските.

В по-близките до България държави цените са по-високи, но не колкото на Запад например. За сравнение, една вечеря в Истанбул струва с около 10-20% повече от вечеря в София. Същевременно в Атина е доста по-скъпо. Там вечерята излиза  30-40% повече.

В световен план в списъка на градовете, чиито ресторанти са по-евтини от София, се включва Буенос Айрес, Аржентина. Една хубава вечеря в Мумбай, Индия, излиза наполовина от това, което ще се плати в българската столица, сочи още проучването.

Цените на ресторантите варират според тези на храната и общото ценово ниво в дадена държава. С други думи, цените на ресторантите могат да подскажат общо колко е скъп или евтин даден град, сравнен със София, смятат наблюдателите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ