ТЕПКО се готви да излее хиляди тонове радиоактивна вода в океана

ТЕПКО се готви да излее хиляди тонове радиоактивна вода в океана

ТЕПКО се готви да излее хиляди тонове радиоактивна вода в океана

Операторът на авариралата японска ядрена електроцентрала „Фукушима“ обмисля да изхвърли хиляди тонове пречистена радиоактивна вода от централата си в океана, предава „Ройтерс“.

Централата, която пострада от мощното цунами през март, предизвикано от земетресение причини най-тежката в света ядрена катастрофа от 25 години насам. От компанията оператор на централата ТЕПКО, заявиха, че няма пространството, където тази вода да се съхранява.

„Бихме искали да увеличим обема на резервоарите за съхраняване на вода, но не можем да правим това до безкрайност“, заяви говорителят на ТЕПКО Джуничи Мацумото пред репортери. Той каза, че резервоарите ще достигнат своя капацитет за съхранение на около 155,000 тона около март. TЕПКО планира да излезе с възможни решения и предложения да се справи с радиоактивните отпадъци и да представи предложенията си за ядрено регулиране на правителството за одобрение.

"Правителството не трябва да одобрява план, който позволява на ТЕПКО да излива пречистена вода в океана", заяви Кенджи Сумита, професор в университета в Осака, който специализира в областта на ядрената инженерство.

Нацианалната федерация на риболовните организации излезе на протест срещу възможността водата да бъде изхвърлена в океана. Десетки хиляди тона вода, замърсена с радиация са се натрупали в завода на 240 км североизточно от Токио, след като ТЕПКО в началото на кризата се опита да охлади авариралите от природните катаклизми реактори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ