Хиляди египтяни продължават демонстрациите си в Кайро

Хиляди египтяни продължават демонстрациите си в Кайро

Хиляди египтяни продължават окупацията на площад „Тахрир” в Кайро, въпреки изявление от управляващия военен съвет, че ще осигури по-бързо преминаване към гражданско управление, предава BBC. След четири дни на ожесточени сблъсъци, фелдмаршал Мохамед Хюсеин Taнтави заяви, че президентските избори в страната ще се проведат през юли 2012 г. Сблъсъците между полицията и протестиращите в Кайро продължиха цяла нощ на площада.

Телевизионни кадри от площад „Тахрир“ показват линейки, които непрекъснато прибират ранени. Според министерството на здравеопазването на Египет най-малко 30 души са били убити от събота до днес. Стотици са ранени. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите, които атакуват силите на реда с камъни. Някои от протестиращите твърдят, че срещу тях са използвани и истински куршуми.

Сблъсъци е имало и в няколко други египетски градове, включително Александрия, Суец, Порт Саид и Асуан. Управляващият военен съвет в Египет по-рано заяви, че президентските избори може да не се проведат до края на 2012 г. или 2013 г. Това изкара хилядите демонстранти по улиците. Събития прераснаха в насилие, когато силите за сигурност се опитаха да изгонят протестиращите от площада в събота.

Много египтяни са разочаровани от бавния темп на политически реформи откакто Хосни Мубарак беше свален като президент през февруари след вълна от масови демонстрации.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ