ЦРУ: Демографското състояние на България е тревожно

ЦРУ: Демографското състояние на България е тревожно

ЦРУ: Демографското състояние на България е тревожно

Централното разузнавателно управление на САЩ разкрива изключително влошени и тревожни показатели за демографското състояние на българското население. Според данните на ЦРУ в България живеят едва 6 924 716 души. Това става ясно от справка в секцията "The World Factbook" на сайта на разузнавателното управление. Секцията съдържа подробна информация за историята, населението, икономиката, политическото състояние и други процеси за всички държави по света. Информацията от "The World Factbook" се използва от редица държавни учреждения в САЩ и по света, предаде БГНЕС.

Информацията на ЦРУ, според която българите, живеещи в родината са под 7 млн., е с актуалност средата на 2014 г. Според нея България е на 103-о място по население от общо 240 държави и общности. Справките за броя жители се базират на анализи от преброяване на населението, продължителността на живота, миграционни процеси и други. Данните на американската агенция се разминават значително с последната официална справка на българския Национален статистически институт. Според НСИ към 31 декември 2013 г. населението на България е било 7 245 677 души, т.е. става въпрос за разлика от близо четвърт милион души. И двата анализа обаче потвърждават, че населението на България непрекъснато намалява. Достатъчно е да се направи съпоставка с данните от последното официално преброяване на населението, проведено през 2011 г., когато у нас са регистрирани 7 364 570 души.

Данните на ЦРУ сочат, че най-голямо е населението на Китай – 1,355 млрд., следвано от Индия с 1,236 млрд. население. На трето място по брой население на планетата са 28-те държави-членки на ЕС взети заедно – 511,4 млн. души, следвани от жителите на САЩ, които са почти 319 млн. Русия е на десето място със 142 млн.души население.

България е на една от последните позиции по показателя "прираст на населението", става ясно още от анализите на американското разузнаване. В случая освен броя на ражданията и смъртността на населението, при изчислението на този показател се включва и процентът от населението, което е напуснало държавата. Според данните на "The World Factbook" към средата на 2014 г. България е с отрицателен "прираст на населението" в размер на (-0,83%). Това нарежда страната ни на 229-о място от 233 държави по света. Непосредствено преди нас е Естония, а на 231 място е Молдова. На последно място е Сирия заради милионите бежанци от войната.

За сравнително високия процент българи, които напускат родината си и търсят препитание в други държави говори и нетният "коефициент на миграцията". Според него всеки трети на хиляда български граждание напуснал родината си през 2014 г. С резултат от -2,89% българите се нареждаме на 177-о място от 222 държави по "коефициент на миграцията".

България е в дъното и на друга класация - по ниво на раждаемост на 1000 души от населението. С резултат от 8,92 на 1000 жители, ЦРУ ни нарежда на 210-то място от 224 държави. Донякъде успокояващо е, че след нас са държави като Италия, Гърция, Австрия, Словения, Германия, Япония и Монако.

За влошените показатели на демографското състояние на българското население говори, че страната ни е и в първите редици по смъртност в света. С 14,3 на 1000 души България е на 6-о място по смъртност от анализираните 225 държави. По този показател изпреварваме дори Афганистан (7-о място) и Сомалия (9-о място), в които от години се водят военни действия и условията за живот са далеч от нормалните. Данните на ЦРУ показват, че с по-голяма смъртност от тази в България са само Гвинея-Бисау, ЧАД, Лесото, Украйна и Южна Африка.

За това, че България е сред държавите със застаряващо население говори и фактът, че средната възраст на българите е 42,6 години (40,3 г. при мъжете и 44,8 г. при жените). 42,4% (малко под 3 млн.души) от българите са на възраст между 25 и 54 години, 19,3% (над 1,3 млн.души) са на възраст над 65 г. Едва 14,2% българчета (почти 1 млн.души) са на възраст между 0 и 14 години. 14% от населението (под 1 млн.души) са между 55 и 64-годишна възраст. Едва 10,1% (около 700 000 души) е младежкото население на България, т.е. на възраст между 15 и 24 години, сочат справките на Централното разузнавателно управление на САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ