Честит рожден ден, Нелсън Мандела!

Честит рожден ден, Нелсън Мандела!

Южна Африка празнува днес 93. рожден ден на бившия президент Нелсън Мандела, съобщава BBC. По повод неговия празник фондацията на Мандела призова хората на този ден да извършат 67 минути доброволен труд в знак на почит към 67-те години, които той е посветил на политическата битка за Южна Африка.

От организацията, подкрепена от ген. секретар на ООН Бан Ки Мун, искат да превърнат рождения му ден в събитие, „което ще вдъхнови хората да направят света по-добро място”. Южноафрикански компании, звезди и благотворителни организации са обещали да се включат в кампанията с доброволния труд.

Мандела, който е смятан за икона на борбата с апартейда, ще прекара рождения си ден със семейството си в родното си селце в Източен Кейп, Южна Африка.

По план над 12.4 млн. ученици в страната днес ще го поздравят с песен за рождения му ден. Това ще е нов световен рекорд. Песента с текст „Честит рожден ден, Тата Мадиба” е композирана специално за събитието.

Нелсън Мандела е смятан за герой от мнозина в родината му и извън нея. В живота си той дълго се бори за правата на тъмнокожото мнозинство в страната му и против политиката на бялото малцинство. Африканците го наричат с клановото му име Мадиба. Президент е на Южноафриканската република от 1994 до 1999 г. Той е първият избран с общо гласуване. През 1962 г. е осъден за саботаж и други престъпления. Прекарва 27 години от живота си в затвора, по-голямата част от които на о. Робен. Удостоен е с над 250 награди, сред които Нобелова награда за мир (1993 г.) и български орден „Стара планина” (2009 г.).

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ