11 хил. тона радиоактивна вода от "Фукушима" отива в океана

11 хил. тона радиоактивна вода от Фукушима отива в океана

11 хил. тона радиоактивна вода от "Фукушима" отива в океана

Крайни мерки ще бъдат предприети в авариралата на 11 март японска атомна електроцентрала „Фукушима 1“, за да бъде овладяна ситуацията. Очаква се до дни в океана да бъдат излети около 11 500 тона радиоактивна вода, за да освободят място в авариралата ядрена централа за повече силно радиоактивна вода, съобщиха от компанията-оператор на централата, предаде „Франс прес“.

Говорител на „Токио илектрик пауър” твърди, че количеството, което ще тръгне към океана е слабо радиоактивно.

„Нямаме избор, трябва да освободим вода в океана като мярка за безопасност”, заяви секретарят на японския кабинет Юкио Едано по време на пресконференция.

Днес се разбра, че ТЕПКО е взела решение да използва оцветители, за да установи с тяхна помощ откъде точни изтича радиоактивна вода от АЕЦ „Фукушима 1”, предадоха японски агенции. За определяне на точното местоположение на пукнатините в резервоарите на втори реактор са добавени 13 кг оцветител напрах.

В събота стана ясно, че вода с висока степен на радиация изтича от японската АЕЦ „Фукушима" в Тихия океан. Пробойните са в технически резервоар, разположен в края на територията на комплекса на централата, но специалисти не изключиха възможността да има и други скрити пукнатини.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ