7 милиона души в Северна Корея ползват мобилни телефони

7 милиона души в Северна Корея ползват мобилни телефони

7 милиона души в Северна Корея ползват мобилни телефони

Почти седем милиона севернокорейци използват мобилни телефони, а броят безжичните мрежи (WiFi) рязко са e увеличил през последните години, след като мобилните устройства все повече са се превърнали в инструмент за пазарна дейност в изолираната страна. Това се посочва в проучване на американски изследователи, цитирано от Ройтерс.

Мартин Уилямс и Наталия Славни от програмата "38 Норт" (38 North) на базирания във Вашингтон "Симсънс сентър" (Simson Center) твърдят, че последното им проучване върху дигиталните комуникации в Северна Корея, което включва анализ на сателитни изображения и проучване на около 40 дезертьори, избягали от Северна Корея между 2017 и 2021 година, показва стабилен растеж на абонатите на мобилни телефони. 

От въвеждането на услугите за 3Джи (3G) мрежа през 2008 година броят на потребителите е нараснал от 6,5 милиона до 7 милиона, което е повече от една четвърт от 25-милионното население на Северна Корея, според авторите на проучването. "Над 90 на сто от хората, участвали в проучването, заявиха, че ежедневно използват мобилни телефони и повечето от обажданията им са до членове на семействата и търговци", казаха Славни и Уилямс на кратка пресконференция.

Те показаха приблизителна карта на покритието на клетъчната мрежа на Северна Корея чрез идентифициране на базови станции, придружаващи антени и слънчеви панели от сателитни изображения, което според Уилямс предполага, че услугата е достъпна не само в градовете, но и „дълбоко в селските райони“.  „Клетъчното покритие все още се разширява, понякога откриваме базови станции, където, ако погледнете същата област преди две години, там не е имало атнети“, каза Уилямс.  „Остарялата 3G мрежа на страната и ограниченията върху чуждестранните инвестиции в подобрения поради санкциите срещу нейните оръжейни програми, предизвикаха появата на по-бързи WiFi мрежи в цялата страна“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ