Абу Даби се превръща в най-новото "убежище" за милиардери от цял свят

Абу Даби се превръща в най-новото убежище за милиардери от цял свят

Абу Даби се превръща в най-новото "убежище" за милиардери от цял свят

В продължение на десетилетия много от най-богатите хора в света предпочитаха да пазят активите си в отвъдморски страни - от Каймановите острови през Швейцария до Британските Вирджински острови. Но един нов център на богатство става изключително популярен сред милиардерите - застроеното с небостъргачи емирство Абу Даби, пише Bloomberg.

Най-богатият в света на криптовалутата и бивш генерален директор на криптоборсана Binance Джао Чанпенг, най-заможната индийска фамилия Адани, основателят на най-големия в света хедж фонд Bridgewater, Рей Далио, както и руският стоманодобивен магнат Владимир Лисин са сред десетките лица с високо материално състояние, които са създали дружества със специална цел (ДСЦ) в международния финансов център на Абу Даби тази година, според преглед на стотици корпоративни документи в Обединените арабски емирства, направен от Bloomberg News.

Според данните, в момента на глобалния пазар в Абу Даби (ADGM) съществуват повече от 5000 дружества със специална цел, в сравнение с едва 46 през 2016 г.

Не е публично известно откъде отделните милиардери са преместили активите си, защо са го направили и какво съдържа всеки от тях. И все пак притокът на богатство отразява широки глобални промени в начина, по който богатите хора в света защитават парите си.

Популяризирани от краля на небанковите облигации Майкъл Милкен в края на 80-те години на миналия век, дружествата със специална инвестиционна цел ( SPV) са отделни юридически лица, които се превърнаха в предпочитани структури за лица с високо материално състояние, които искат да изолират финансовия си риск.

Абу Даби твърди, че неговите SPV - по същество холдингови компании, които управляват богатство - могат да съдържат активи като собственост и акции.

Финансовите потоци към ОАЕ бележат нова роля за икономиката на страната, чиято стойност е 509 млрд. щатски долара (684 млрд. щатски долара), тъй като управляващото семейство Ал Нахаян се опитва да диверсифицира дейността си от петрола.

Интересна подробност е, че в края на миналата година руснакът Павел Дуров, който, освен в ОАЕ има гражданства в Сейнт Китс и Невис, Франция беше признат за най-богатия жител на Емирствата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ