Акция на испанските власти търси документи за незаконни заплати на брата на премиера

Акция на испанските власти търси документи за незаконни заплати на брата на премиера

Испанската гражданска гвардия започна претърсване на сградата на провинциалния съвет на Бадахос, автономна област Естремадура, за да намери документи, свързани с Давид Санчес, брат на министър-председателя на кралството Педро Санчес. Това съобщи телевизионната и радиокомпания RTVE.

По информация на медията, през юни съдът в Бадахос е започнал разследване срещу роднина на испанския министър-председател, отговарящ за отдела за сценични изкуства в провинциалния съвет, както и срещу редица други лица по подозрение за присвояване, злоупотреба със служебно положение и използване на връзки.

Решението на съда е взето по жалба, подадена от синдикат "Чисти ръце". Тази организация обвини брата на премиера, че получава заплати от обществени фондове, без да посещава работното място, а също и че живее в Португалия, за да избегне плащането на данъци в Испания.

Именно синдикатът „Чисти ръце“ преди това заведе дело и срещу съпругата на испанския премиер Бегоня Гомес. През април съдът обяви началото на разследване срещу съпругата на премиера по подозрение за използване на връзки и корупция в бизнеса. Според вестник El Confidencial случаят се съсредоточава върху отношенията на Гомес с няколко частни компании, които са получавали средства и обществени поръчки от правителството. Прокуратурата поиска прекратяване на делото. На 19 юли Гомес беше призован в съда, за да даде показания като заподозрян.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ