Американският флот чисти старо въоръжение и взима над 100 безпилотни кораба

Американският флот чисти старо въоръжение и взима над 100 безпилотни кораба

Американският флот чисти старо въоръжение и взима над 100 безпилотни кораба

Военноморските сили на САЩ ще се попълнят с безпилотни кораби до 2045 г., пише списание Popular Mechanics, позовавайки се на доклад на ВМС на САЩ.

Според доклада до 2045 г. Пентагонът ще разполага с 523 кораба, от които 150 трябва да са безпилотни. Отбелязва се, че това ще помогне да се запази "глобалното господство" на фона на възхода на Китай. Китай в момента има 355 кораба в експлоатация.

Освен това до 2045 г. американският флот планира да има в експлоатация 12 самолетоносача, 96 надводни кораба и 66 подводници. В момента във ВМС на САЩ има 300 кораба. Това е най-големият брой кораби от 20 години, след като през 2015 г. падна до най-ниското си ниво след Студената война от 275.

По-рано американският флот изведе от експлоатация десатния кораб Whidbey Island, който беше въведен във флота през февруари 1985 г. и постави началото на цял клас подобни кораби. По-рано беше съобщено, че ВМС на САЩ публикуваха списък с 24 бойни кораба, за които се планира да бъдат свалени от бойно дежурство и изведени от експлоатация през 2023 г. Сред тях са две стари атакуващи подводници Лос Анджелис, четири крайцера от клас Ticonderoga, както и девет сравнително нови кораба от проекта Freedom, които бяха признати за скъпи и неефективни. Освен това крайцерът Vicksburg, чиято модернизация се оказа неефективна, четири десантни кораба от клас Whidbey Island, два експедиционни дока Montford Point и два танкера от клас Kaiser ще бъдат изтеглени от състава на ВМС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ